Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
WW

VR se již aplikuje (v rámci technologických možností). Nejlevnější do obýváku si lze pořídit za zhruba 500EUR. Statické senzory zmapují prostor, ve kterém se můžete pohybovat, aniž byste narážel do nábytku a celý virtuální prostor, např. velikosti hektaru, se prochází způsobem teleportu (jak jinak). Na virtuálním zeleném nebi svítí tři slunce a tyrannosaurus rex čeká, až mu hodíte klacík k aportu...takové blbinky už existují a ani nevadí, že to není extra super dokonalé, protože mozek tu zredukovanou či umělou informaci přijme poměrně rychle za svou, jako vlastní scénu a děj dobré knihy. Otázka věrnosti scény nemusí být až tak palčivá, když se dá mozek poměrně snadno ošálit, ale nevyužít všech vjemů v interakci s virtuálním okolím by byl hřích, takže se pracuje i na tom. Kde se to ukáže skutečně užitečné, je výzkum planet, třeba Marsu. Malé vrtulníčky nafotí sérii snímků terénu s texturou zájmových oblastí, které se propojí způsobem jako ve VisualSFM. Geolog, aniž by opustil bezpečí a pohodlí své pracovny, obdrží balíček dat, nasadí si brýle a v reálném čase může libovolně procházet či létat nad přidělenou oblastí o rozloze několika km2.

1 0
možnosti

O tom už psali cyberpunkeři tak před dvaceti lety - liské vědomí uvnitř virtuální reality, zcela odtržené od fyzického světa. Výsledkem těchto úvah je i film Matrix.

1 0
možnosti
Foto

Vročení virtuální reality můžete klidně posunout ještě dál. O virtuální realitě psal Stanslav Lem před přibližně půl stoletím. Mám na mysli scifi Futorologický kongres, z roku 1971 (umělé prostředí vytvářené drogami s velmi volnou vazbou na realitu), ale i vážné pojednání v knize Suma technologiae z roku 1964. Tam ještě pro VR razil název "fantomatika", a řeší do hloubky právě problémy úplného odtržení od reálného světa při naprosté simulaci všech vjemů.

0 0
možnosti
Foto

Cestovat do budoucna je sci-fi, ale do minulosti můžeme již dnes. Pokud se podíváme na Měsíc, tak ho nevidíme v reálném čase, ale jak vypadal před 1s. Slunce vidíme se zpožděním skoro 8 minut a hvězdy pozorujeme ne jaké jsou, ale jaké byly před mnoha roky, až X lety. Proto teorie "Velkého třesku" založena na principu pana Dopplera je blud, protože neprobíhá v reálném čase. Mezi galaxiemi je časový posun mnoha milionů, až miliard roků, takže se díváme na něco, co vypadá dnes úplně jinak.

0 0
možnosti
JK

Vážený pane, když jste napsal, že "drát je drátem, přijme napětí, které jím proteče proudem...", pak jste dopředu zpochybnil vše, co jste uvedl dál. Napětí totiž nikam neteče, neboť v největší obecnosti je napětí rozdíl potenciálů. A už jste viděl někam téct "rozdíl potenciálů". Hovoří se o napětí na vodiči, kterým protéká proud.

Jen tak pro zajímavost - Einstein už teoreticky vyřešil, jak by se dalo cestovat do budoucnosti. Avšak cesty do minulosti narážejí na problém, že žádná minulost reálně neexistuje. Například všichni lidé z roku 1850 jsou mrtví a jejich těla se rozložila nebo byla zpopelněna. Není nikde archivováno nekonečné množství světů k volnému použití. Navíc čas je kontinuální, absolutně spojitá veličina, které nemá žádné částice, takže nemůžete určit ani moment, do kterého byste se mohl vrátit. Dělení času na vteřiny, minuty hodiny atd. a jejich zlomky vymysleli lidé, aby čas mohli nějak měřit.

0 0
možnosti
Foto

J17a46n 12M96e35s61t43a20n

2. 1. 2019 15:45

To souhlasim, minulost musite navodit. Text pojednava o svete umelem.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS