Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Sliboval jsem metodu pro měření expanze Země. Tak tady je:

1. Vezmeme hvězdářský dalekohled na pevném stativu, zamíříme na nějakou hvězdu poblíž nebeského rovníku, a pevně jej zafixujeme. (hvězda samozřejmě za chvíli uteče ze zorného pole)

2. Vedle dalekohledu si připravíme atomové hodiny a na okulár připojíme fotoaparát, spojený s těmi hodinami.

3. druhou noc, přesně po 23 hodinách, 56 minutách a 4091 milisekundách od prvního pozorování dané hvězdy uprostřed obrazu, necháme atomové hodiny spustit expozici. Pokud bylo vše dobřepřipraveno, bude vybraná hvězda vyfocena uprostřed záběru. Tím je provedeno první měření.

4. Atomové hodiny necháme běžet celý rok a necháme je dokolečka měřit výše popsaný interval, dalekohled i fotoaparát necháme pevně fixované.

5. Ve stejné datum další rok necháme atomové hodiny na konci právě běžícího intervalu udělat druhou fotku.

6. Po dalším roce uděláme třetí stejné měření (fotku).

7. měření opakujeme několik let po sobě.

8. Porovnáme vzdálenosti, o které se v záběru posunula poloha hvězdy během prvního, během druhého a během dalších let. (hvězda by měla být na stejném velmi podobném místě záběru)

Pokud Země skutečně expanduje, musejí se tyto meziroční vzdálenosti viditelně měnit. Vyplývá to ze zákona zachování hybnosti (zde jejího momentu) a toho, že se nutně musí zvětšovat moment setrvačnosti Země úměrně předpokládané expanzi. Konkrétní velikost změny můžeme probrat dále. Výpočet by se mi už do příspěvku nevešel. Pro jeho provedení jsem chtěl znát rychlost expanze a to, jestli platí fyzikální zákony. Namísto přímého měření lze také převzít dostupné astronomické údaje, pokud je budeme považovat za spolehlivé. Souhlasíte?

0 0
možnosti
Foto

J56a81n 71M51e71s96t27a80n

21. 1. 2019 18:03

Nějaká měření jsem již navrhoval a popisoval. Viz. pár starších blogů. A popisoval, jaké obtíže se s nimi pojí. Víte, to Vaše popsané akurátní měření je určitě zajímavé, ale problém obecně je, že se ty nuanční změny nemusejí na krátkých časových intervalech úplně měřitelně projevovat. Šlo by zkusit něco navrhnout ve spolupráci s Evropskou jižní observatoří nebo jiným evropským stanovištěm cutting-edge astronomie. K momentu se vztahuje třeba text, který uveřejnil před časem na webu geoterra.eu Petr Rajlich. Měřit by chtělo určitě několik desetiletí. Země není nikterak ideální, její povrch je 'nahoru-dolu' v řádech kilometrů, my chceme určovat centimetry. Kdybychom měřili tisíce let a déle, bylo by to určitě lepší a průkaznější. Ale určitě má smysl věc podrobovat dalšímu šetření, z hlediska geologie jde o jev velice pravděpodobný a podivuji se tomu, že o něm na mnohých univerzitách takřka nezaslechnete. Tam se investují miliony výhradně do deskové tektoniky. Ale literatura je, stačí hledat.

0 0
možnosti
Foto

Chtěl jsem se zeptat autora:

1. Platí ve Vesmíru expandující Země běžné fyzikální zákony? V prvním příblížení mám na mysli Newtonovy zákony popsané v Principiích, případně pak jejich zpřesnění, provedené Einsteinem.

2. Pokud jsem dobře pochopil, Země by měla podle této teorie v současnosti expandovat zhruba o 4 cm ročně ve svém rovníkovém průměru. Je to tak? Pokud v té teorii vystupuje jiná hodnota, Můžete ji prosím sdělit?

3. Expanduje Země ve svém jádru nebo případně zhruba rovnoměrně v celém svém objemu?

Ptám se proto, že v případě kladných odpovědí lze tu expanzi (resp. její přímé důsledky) podle mého názoru poměrně snadno změřit.

Měření je podle mne vždy nejlepším způsobem prověření teorie, dávající nějaké pozorovatelné předpovědi.

0 0
možnosti
Foto

J75a30n 82M97e22s93t28a98n

20. 1. 2019 17:38

1. Ano, zakony platit musi. 2. Ano, mohli bychom hovorit o prvnich jednotkach cm. Ale neni to tak, ze by slo o kontinualni proces o stejne mire ve vsech oblastech povrchu. Uz jsem tu o tom parkrat psal, mereni procesu je docela slozite. A i presto spousta segmentu povrchu Zeme vykazuje jasny dlouhodoby rust (zmereny). 3. Zasadni prispevek by byl od jadra a spodniho plaste. Samotna rigidnejsi kura se uz kuprikladu spise lame a stepi (rozpad Pangey). Rad Vas odkazi na radu textu, ale staci chvili hledat.

0 0
možnosti

Zaměstnanci U.K., jako by tam jen betonovali podlahu... Despekt se opravdu nedá přehlédnout. :-)

3 0
možnosti

Pane, co kdybyste se nejdříve zkusil vzdělávat, abyste nepsal nesmysly? Stále na vás čekám na ten důkaz, že lze kontinenty spojit přes Pacifik. Přes Atlantik to totiž bylo dokázáno nejenom tím, že to pasuje, ale i dalšími způsoby. Právě tím to bylo potvrzeno. Máte, milý pane, podobný důkaz napříč Pacifikem? Protože pokud ne, tak nemáte žádný důvod vysmívat se ostatním. Takhle se totiž věda dělat nedá.

2 0
možnosti
Foto

J88a52n 58M13e97s80t72a24n

19. 1. 2019 20:25

V textu je to popsáno - jsme na kouli, je to o identické logice. Pasuje to dohromady za stejný čas dle rotace podle symetrického hřbetu na obou stranách. A rovněž tvarově - tam, kde to pasovat má. Nedokáži toto ignorovat.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS