Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jinak doporučuji autorovi k přečtení toto: https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/1999/cislo-9/nesmirne-jsou-lany-ceskeho-masiblu.html

Je mi líto, ale vydal jste se přesně touto cestou.

0 0
možnosti

Tak jsem trochu přemýšlel, kde vzal pan Měšťan představu o vývoji stejných druhů na různých místech. Uvažovalo se o tom naposledy před sto lety, ale s rozvojem biologie a zejména genetiky byla tato představa opuštěna. Pan Měšťan se s ní ale mohl setkat. Pronikla totiž do populární kultury. Pokud má rád sci-fi, tam to může vidět, jak na cizích planetách cestovatelé nacházejí známé pozemské druhy, a dokonce i humanoidy. Problém je, že tohle není věda. Je to film či beletrie. Biologové už mají úplně jiné teorie, ale pan Měšťan to zřejmě netuší, protože se v biologii neorientuje. Takže klidně předkládá nějaké sto let staré, dávno opuštěné představy, a ještě si troufá prohlašovat, že se mýlí současná biologie. Nejsem geolog ani fyzik, takže zde se musím spolehnout na vzdělanější. Ale jsem biolog. S tímto svým neinformovaným textem a jeho následnou obhajobou, bez ochoty uznat chybu, autor ukázal, že jeho “teorie” je snůška nepodložených spekulací. Cokoli, na čem stojí, může být podobný blábol jako tento článek.

2 0
možnosti

R^ přesně.

Ve sci-fi se to už dotáhlo tak daleko, všichni emzáci mluví zásadně anglicky. V 60. letech skutečné bylo hodně populární, že inteligentní emzák bude vypadat nachlup stejně jako člověk - von Daniken také přispěl do této představy jistou kompatibilitou ve smyslu oplodňování. Vycházelo se z logiky, že případný "návštěvník" nějak musel ten svůj vesmírný vehikl postavit, což sice platí stále, ale tomu může vyhovět naprosto jiná "zručná" forma a to navíc taková, která neobývá vodní prostředí. Pan Měšťan je zřejmě vyznavač inteligentního designu, ale ten se bez inteligence odvíjí od toho, co "forma" žere a kým je žrána, tedy je to podmíněno jednomu, a to přežití, o čemž svědčí rozmanitost. Myšlenka vzniku nachlup stejných druhů vzhledem k podmínkám, i na pŕípadných jiných planetách, je už dávno pohřbena a do módy se dostali emzáci z budoucnosti, kteří tak nějak lépe vyhovují představě soběpodobnosti, než inteligentní delfín či inteligentní ještěr...

1 0
možnosti

Když průměrný Čech bude sedět v hospodě někde na Starém městě a uslyší klapat kopyta, usoudí, že je to turistický fiakr. Akorát Jan Měšťan bude okamžitě vědět, že je to hypogryf a o každém kdo řekne, že je to turisticky fiakr, bude vědět, že je to idiot.

2 0
možnosti

Copak hypogryf. Pan Měšťan bude navíc dobře vědět, že i tento hypogryf je jasným důkazem rozpínání zeměkoule...

2 0
možnosti

Takže nejen nedostatky v mineralogii, geologii, vzniku planet... ale také v biologii?

1 0
možnosti

Zato ale zná dva autory zabývající se expandující Zemí, umí to s Googlem a domnívá se, že na zbytek stačí jeho fantazie.

2 0
možnosti

Vy nás ale zásobujete, pane Mestan! Galapágy leží na trojném bodu (styku) tří desek - Pacifické, Kokosové a Nazcy. Vzájemná rozhraní všech dvojic desek jsou divergentní - středooceánské hřbety (ty uznáváte), a na jejich styku je logicky souostroví vulkanického původu. Takže pod Ameriky se Galapágy nezasunou a desková tektonika nic takového netvrdí.

Musíte se víc snažit, pane Mestane, nebo se v těch produkovaných nesmyslech utopíte!

1 0
možnosti

Píšete naprosté kraviny. Podle biologů se zvířata na Galapágy dostala po moři. Ještěři tam nevznikli z vodních forem. Tuto možnost jste vůbec nezmínil. Buď z neznalosti, nebo je to další vaše manipulace.

5 0
možnosti
Foto

1. Podle geologů je minimální stáří Galapág několik párů milionů let, a spíš 10 párů a více. Nikoliv jen jeden pár, jak tvrdí článek.

2. Z hlediska porovnání deskové tektoniky a teorie expandující Země je zajímavý především jejich pohyb ve vztahu k jihoamerickému kontinentu - a to jak co do směru tak co do rychlosti.

3 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS