Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

A jak vysvětlujete transformní rozhraní kdy se desky pohybují vůči sobě vodorovným směrem (např. zlom San Andreas)?

Jak vysvětlíte Divergentní rozhraní, kdy se od sebe desky oddalují (např. Východoafrický rift u Somálska)?

0 0
možnosti
Foto

J26a25n 26M37e14s54t13a29n

25. 2. 2019 16:57

No, je třeba si uvědomit, že ten hřbet při oblasti Juan de Fuca je klikatý - láme se při 90-stupňových úhlech. Určité partie směřují na východ a určité na sever. Pohyb šipky směrem na sever či východ (či kombinaci) bych si vysvětlil jako rozšiřování oblasti v celku. Ten hřbet je tam zaklesnutý nejjižněji de facto kolmo k pobřeží a rozšiřuje se směrem k severu - tzn. pohyb se tam koná dominantně severně. Deskový tektonik si to vyloží jako pohyb 'fláku' kůry, jak se neznámou silou tře o druhý 'flák'. Přitom jde opět jen o výsledek rozšiřování hřbetu. Deskový tektonik se dívá na Zemi jako na desku, nedokáže ji vnímat jako kouli.

0 0
možnosti
Foto

Ještě by stálo za to, aby autor podobnou myšlenkovou mapu nakreslil pro moment setrvačnosti a odvozeně pro rychlost rotace Země. Například pro dobu před 500, 1000, 1500, 2000 či více lety. Z troho by mohl odvodit, jak se v minulosti měnila délka trvání delšího období - například jednoho století.

Z minulých věků jsou k dispozici pozorování mnoha astronomických jevů od starých Babyloňanů, Egypřanů. Máyů či Řeků a z bližší minulosti středověkých hvězdářů.

Můžeme tedy snadno porovnat, jakou periodicitu kosmických jevů dá do minulosti výpočet podle teorie expandující Země a vedle toho výpočet podle teorie Země,zpomalované jen slapovými silami.

Po porovnání s historickými zápisy lze snadno vyhodnotit, která teorie lépe odpovídá skutečnoisti.

0 0
možnosti

Fííííha! Kam se na to hrabe Nemocnice v růžové zahradě.:-)

3 0
možnosti

Stačí vzít veřejně dostupná měřená data ITRF zahrnující absolutní měření vzdáleností pomocí interferometrie signálů z kvasarů. Mají dostatečnou přesnost k falzifikaci změny obvodu země v řádu cm/rok.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS