Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Já bych váš doplna doplněný článek ještě doplnil o příspěvek známého českého geologisty, sopranisty a tankisty samouka, Járy Cimrmana.

Cimrman si během svých cest za lidojedy povšiml, že v Africe je tepleji než jinde a hbitě dovodil, že Země se podle platných zákonů fyziky musí podél rovníku roztahovat podstatně rychleji než třeba na pólech, kde panuje třeskuté chladno až mrazivo. V důsledku toho není Země přesně kulatá, ale je na pólech trochu zploštělá. Za pomoci svého rákosového počítače s polopropustnými koleny Cimrman tuto tendenci extrapoloval a dospěl k závěru, že za 10000 let bude mít Země tvar bramborové placky. A protože byl důsledný futurista, na liptákovské jednotřídce zavedl již v roce 1903 - jako první ve střední Evropě - výuku o placaté Zemi. :-)

1 0
možnosti

R^;-D

"Bramborová placka" byl původní pracovní název placaté nauky. Cimrman později preferoval název "Cimrmanův disk", zkráceně CD, který se mylně dával do souvislosti se záznamovou periferií rákosového počítače. Historikům totiž unikl fakt, že první Cimrmanovy pokusy vyrobit miniaturní bramborové lupínky, tzv micro-chips (dnes už jen microchips), proběhly až v roce 1905 v jedné ukrajinské sodovkárně.

1 0
možnosti

A kdy bude ten důkaz propojení kontinentů přes Pacifik? Tohle, co jste sem teď dal, vysvětluje dobře i desková tektonika.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS